ETLİ KURU DOLMA (BİBER – PATLICAN)
1 bağ kuru biber (22-24 adet)
300 gr kıyma
2 adet orta boy soğan
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
yarım su bardağı zeytinyağı
çeyrek demet maydanoz
3 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Sos Malzemesi:
2-3 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıcak su
Yapılışı:
Kuru biberleri sıcak su dolu derin bir kap içinde yumuşayıncaya kadar bekletin.
Kıymayı karıştırma kasesine alın, üstüne ince kıydığınız soğanları ve sarımsakları ilave edin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci, ince kıydığınız maydanozları da kaseye ekleyin.
Karışık domates biber salçasını, zeytinyağını ve isteğe göre nar ekşisini ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyerek iyice karışıncaya kadar yoğurun.
Yumuşayan kuru biberleri süzün ve içini çok bastırmadan kıymalı harç ile doldurun. Biberlerin ağzını sıkıştırarak kapatın.
Tencereye bir porselen tabağı ters çevirerek koyun ve doldurduğunuz biberleri tencereye dizin.
Derin bir kase içinde sosu için salça ve sıcak suyu karıştırın. Tuz ve biber ekleyerek tatlandırın. Kıymalı harçtan artarsa sosa ilave edin.
Sosu dikkatlice tencereye dökün; varsa bir ağırlık, yoksa bir porselen tabakla dolmaların üstünü kapatın.
Kapağı kapalı olarak önce harlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte dolmaları pişirin.