KAYTAZ BÖREĞİ / 50 Dk. hazırlık ve pişirme süresi.
1/2 paket yaş maya
1 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı şeker
2-3 su bardağı un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı tuz
İç Harç
300 gr kıyma
3 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber
ÖNEMLİ UYARI:
Unu eleyerek kullanmayı ihmal etmeyin. 3 bardak unu eklerken kontrollü ekleyin. Tuzu mayalama aşamasında kesinlikle eklemeyin, mayayı öldürebilir veya mayalanma gecikir.
YAPILIŞI:
Şeker ve mayayı sütün içerisinde çözdürün ve kenara alın.
Unun önce 2 bardaklık kısmını derin bir kaba alın, ortasına bir havuz acın ve mayalı karışımı havuza dökün.
Mayalı karışımla un tamamen karıştıktan sonra tuzu ekleyin ve tezgahı unlayıp hamuru tezgaha alın. streçleyin ve hamuru mayalanmaya bırakın.
Bu arada kıyma, yemeklik doğramış soğan, baharatlar, salça ve nar ekşisini bir kaba alıp yoğurun.
Tereyağı eritin. hamuru, 10 eşit bezeye bölün.
Erimiş tereyağına 3 kaşık zeytinyağını da ekleyin, karıştırın.
Tezgaha 1 kaşık yağ karışımından dökün, üzerine bezelerden birini koyun.
Üzerine bastırıp yassılaştırın ve tekrar üzerine bir miktar yağ sürün.
Yağlanmış bezeyi ister elinizle, ister merdane yardımıyla mümkün olduğunca inceltin.
İncelttiğiniz hamuru rulo yapın ve gül böreği yapar gibi dolayın, boşta kalan ucunu altına kıvırın.
Hamurun üzerine hafifçe bastırıp, bolca kıymalı harçtan koyun ve tekrardan üzerine bastırın.
Kıymaların aralara girmesini sağlayın.
Bütün bezeler için aynı işlemi yaptıktan sonra hepsini yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 25-30 dakika pişirin.