KIYMA DOLGULU PATATES KÖFTESİ / 40 Dk. hazırlık ve pişirme süresi.
MALZEMELER:
Kıyması İçin;
Patatesli dış için;
Kızartma için;
1 yumurta ve 1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı un
Kızartma için sıvı yağ
YAPILIŞI:
Arpacık soganlar yemeklik dogranir kıyma ile kavrulur.
Salçalar eklenir ve kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.
Baharatı ve cevizleri eklenip 6 eşit parçaya bölünür.
Patatesler haşlanır, soğutmadan sıcak sıcak patates ezici ile ezilir.
Patates haşlanırken, yarım bardak ince bulgur aynı ölçüde sıcak su ile tuz ilavesiyle ıslatılır.
Ağzı kapatılıp suyunu çekmesi ve demlenmesi beklenir.
Şişen bulgura patates ezmesi katılır.
Yumurta akı ve baharatı ilave edilir.
Patates hamuru elle yoğrulup iyice birbirine yedirilir, özlendirip yumuşak bir hamur elde edilir.
Patates hamuru 6 eşit parçaya bölünür ve içlerine birer tatlı kaşığı kavrulmuş kıymadan koyulup yuvarlanır.
Patateslerde açıklık ve çatlak kalmasın ki kızartma esnasında parçalanmasın.
Kızartmayı mümkün olduğu kadar dar bir kapta derin yağda yapmaya çalışın. Kızartma bu şekilde daha az yağ içer.
Patates topları önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulanıp kızgın yağda kızartılır.
Önce bir kağıda alınıp fazla yağı alınır, sonra servis tabağına alınır.