PATATESLİ AÇMA / 45 DK.
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya (10 gr)
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı toz şeker
6 su bardağı un
Arasına sürmek için:
2-3 yemek kaşık tereyağı
2 adet haşlanmış patates
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane
Üzeri için :
2 yumurta sarısı
Yapılışı:
Su, süt ve mayayı derin bir yoğurma kasesinde karıştırın. Üstüne 1 su bardağı un daha ilave ederek karıştırmaya devam edin. Zeytinyağını, 1 bardak daha unu, mahlebi ve tuzu ekleyerek karıştırın.
Şekeri ve kalan unu ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edin. Hamur toparlanınca üstüne bir bez örterek dinlendirin. Hamur dinlenirken haşladığınız patatesi tuz, karabiber ve kuru nane ile ezerek püre haline getirin.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Her parçayı hafifçe yağladığınız tepside elinizle bastırarak açın.
Açtığınız hamura erittiğiniz tereyağını sürün, patates püresini de üstüne elinizle sürün ve rulo yaparak sarın. Hazırladığınız hamurları 2-3 santim aralıklarla yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin…
Fırına vermeden önce fırça yardımıyla yumurta sarılarını sürün. 180 derece önceden ısıttığınız fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.