SÖMELEK KÖFTE
1,5 su bardağı ince bulgur(çiğ köftelik)
yarım çay bardağı irmik
300 gr yağsız kıyma
1 tatlı kaşığı pul biber
1,5 çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sosu İçin:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
Üzeri İçin:
1 su bardağı çırpılmış yoğurt
YAPILIŞI:
Geniş bir tepside çiğ köftelik bulgur ve 1,5 çay bardağı ılık suyu karıştırın ve 5 dakika bekleyip bulgurların şişmesini bekleyin.
İrmik, kıyma, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip tüm malzemeler birbirine iyice karışıp, macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
Kıymalı harçtan serçe parmağı kalınlığında köfteler hazırlayın.
Kaynayan suyun içerisinde köfteleri yaklaşık 5-6 dakika kadar pişirin.
Pişen köfteleri kaynayan suyun içerisinden alın.
Geniş bir tavada tereyağı, sıvı yağ, pul biber, toz kırmızı biber ve kuru naneyi kızdırın.
Sömelek köfteleri kızdırdığınız yağın içerisine atın ve bir iki kere çevirdikten sonra ocaktan alın.
Servis tabağına aktardığınız köftelerin üzerine çırpılmış yoğurt ve tavada kalan tereyağından biraz gezdirin.