TOKAT TAVASI
1 kg dana kuşbaşı
150 gr kuyruk yağı
4 orta boy patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan
250 gr arpacık soğan
2 baş sarımsak
500 gr domates
4 adet yerli biber
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
YAPILIŞI:
Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır.
Sarımsaklar dişleri çıkartılır.
Arkadan soğanlar soyulur.
Tokat tavası dediğimiz bakır pişirme aparatına sırasına göre en altta patates, arpacık soğan, patlıcan, yeşil biber, taze kabak (bütün bunların aralarına dişlere ayrılmış sarımsaklar konulur) ve etler.
Etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı dizilir.
Kuyruk yağların üzerine son olarak baharatlar ve tuz ilave edilir. Fırına verilir. Burada amaç tavanın taş fırında üstten ateş alarak pişmesidir.
Kuyruk yağları yeterince erimiş ise tava hafif olarak malzeme birbirine karışmayacak şekilde silkelenir.
Üzerine soyulmuş ve küçük doğranmış domates konur.
Domatesin diğer yarısıda doğranarak üzerine dizilir. Malzeme tekrar pişirilir.
Fırından alınan ve servise hazır hale getirilen tava kaşık yardımı ile malzemeler fazla ezilmeden karıştırılır.